Ingredienser Smöra, mosa och lägg på sill Rulla ihop - och smörj
kråset
Vad är då det ? - Jo, steksill och potatis i tunnbröd. Serveras gärna med nyupptagen potatis på hösten.
Recept på 2000-talet.
Handla steksill, tunnbröd, potatis och dill (ev lök)
Panera sillfileerna, stek med mycket dill, koka potatisen.
Smöra tunnbrödet, mosa potatisen och lägg på en sillfilé, rulla ihop och ät och njut !! Kan serveras med en sallad bredvid eller få det "gröna" som förrätt om släpärterna är färdiga vid den här tiden.
Den mer arbetskrävande varianten:
Köp saltsill och vattna ur, var noga med att sillen blir benfri om barn ska äta.
Gör eget tunnbröd ! Glödhoppor gjorde mor Elsa så här:
1/2 liter fil
1 dl sirap
2 tsk bicarbonat
2 tsk salt
10 dl rågsikt
Blir en kladdig deg men använd vetemjöl till utbakning och gör 30-35 ämnen som sen kavlas med kruskavel och gräddas på båda sidor på spisplattan.
Naturligtvis finns tunnbrödsdegar med potatis:
Koka 1 kg potatis med skalen på, skala och mosa fint. Rör ned ½ msk salt och 4 dl fint rågmjöl och arbeta ihop till en fast deg. Dela i 16 bitar och kavla ut först med slätkavel till lövtunt, mjöla så det blir lätthanterligt. Kavla med kruskavel eller picka med gaffel. Grädda i torr het stepanna.