Anitas köksbok

Tytta el tuttul - favoritmat hos familjen Roslund !

           Ingredienser               Smöra, mosa och lägg på sill   Rulla ihop -  och smörj

                                                                                                   kråset

Vad är då det ? - Jo, steksill och potatis i tunnbröd. Serveras gärna med nyupptagen potatis på hösten.

Recept på 2000-talet

Handla steksill, tunnbröd, potatis och dill (ev lök)

Panera sillfileerna, stek med mycket dill, koka potatisen.

Smöra tunnbrödet, mosa potatisen och lägg på en sillfilé, rulla ihop och ät    och njut !! Kan serveras med en sallad bredvid eller få det "gröna" som förrätt om släpärterna är färdiga vid den här tiden.

Den mer arbetskrävande varianten:

Köp saltsill och vattna ur, var noga med att sillen blir benfri om barn ska äta. 

Gör eget tunnbröd ! Glödhoppor gjorde mor Elsa så här:

1/2 liter fil

1 dl sirap

2 tsk bicarbonat

2 tsk salt

10 dl rågsikt

Blir en kladdig deg men använd vetemjöl till utbakning och gör 30-35 ämnen som sen kavlas med kruskavel och gräddas på båda sidor på spisplattan.

Naturligtvis finns tunnbrödsdegar med potatis:

Koka 1 kg potatis med skalen på, skala och mosa fint. Rör ned ½ msk salt och 4 dl fint rågmjöl och arbeta ihop till en fast deg. Dela i 16 bitar och kavla ut först med slätkavel till lövtunt, mjöla så det blir lätthanterligt.  Kavla med kruskavel eller picka med gaffel. Grädda i torr het stepanna. 

 

 

 

Gå in på länken "Svensk potatis"

Här hittar Du det de mest fantastiska varianter på potatisrätter

Potatissallad

Fest i examenstider !!!
 
Använd olje/vinägerdressing, gärna över ljummen potatis !
Balsamvinäger, olivolja, basilika, honung, salt, svartpeppar
mixas och hälls över småpotatisen.

Potatis i pajdegen

"Pajdeg med potatis" God, lättarbetad, låg fetthalt!
 
4 port.
Ca 150 g kokt kall potatis
50 g marg/smörolja
1 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
 
Riv potatisen och blanda med övriga ingredienser,
lätt med fingertopparna. Kläm ut i pajform och
förgrädda 10 min i 200 grader

Långsamma kolhydrater

" Koka gärna en större mängd potatis för att användas senare "
De snabba kolhydraterna blir långsammare. Använd på mellanmåls-
mackan med kaviar, i omelett, pajdeg, sötebröd, matbröd mm !

Ät mer skal!

" servera mer potatis med skal till familjen "
Bäst näringsinnehåll kvar, järntillskott, god proteinkvalité och en viktig dos C-vitamin !

Att koka potatis

Du vet väl att du inte behöver koka potatis som spagetti, i massor av vatten. I en gryta med lock räcker det med att fylla på med upp till 3 cm. Resten ångkokar och tiden minskar betydligt!